6 Şubat 2010

Kuşbaşılı Pay


Malzemeler: (4 kişilik)
  • 800 gram dana veya kuzu kuşbaşı et
  • 2 orta boy soğan
  • 2 iri diş sarımsak
  • 1 silme yemek kaşığı kekik
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 2,5 su bardağı et suyu veya su
  • 250 gram mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • karabiber, kırmızıbiber ve tuz
Hamuru yapmak için:
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • biraz tuz
  • çok az soğuk su

Hamurun en üstüne sürmek için:

  • 1 tane çırpılmış yumurta

Yapılışı:

Orta büyüklükte doğranmış dana kuşbaşıları, düdüklü tencerede düdüğünü kapattıktan sonra 15 dakika pişirin. Teflon tencereye zeytinyağını koyun ve pişen eti yağda beş dakika kavurun. Sonra yemeklik doğranmış soğanları ve sarımsakları ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin. İlk önce et suyunu sonra ketçap, kekik ve baharatları koyup, küçük ocakta ağzı kapalı şekilde etler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Buarada hamuru hazırlamak için, tereyağını buzluğa koyun. Derince bir kaba unu eleyin. Dondurucudan tereyağını çıkarın ve una bulayın. Una bulanmış tereyağını rendeleyin. Gerektikçe tereyağını una tekrar tekrar batırın. Bir bıçak yardımı ile unu ve yağı iyice karıştırın. Biraz tuz atın. 2 yemek kaşığı kadar soğuk su koyun ve hamuru iyice yoğurun. Hamur yoğurduğunuz kaba yapışıyorsa biraz daha su ekleyinki yapışmayacak kıvama gelsin. Yalnız kesinlikle fazla su koymayın. Hamuru yoğurdukça güzelleştiğinin farkına varacaksınız. Hamuru stretch filme sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin.

Başka bir yerde mantarları iyice yıkayın ve boyuna biraz kalınca olacak şekilde doğrayın. Tencereye tereyağını koyun ve mantarlar koyulaşmaya başlayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Kavrulan mantarları pişen ete ekleyin. Pişirdiğiniz kabın kapağını kaldırın. 15 dakika kadar bu şekilde pişirin. Pişen etleri bir pay kabına ya da fırına dayanıklı bir kaba alın. Hafifçe unlanmış düzgün bir yerde merdane yardımı ile hamuru pişireceğiniz kaptan daha büyük olacak şekilde açın ve kabın en üstüne yerleştirin. Bir bıçak yardımı ile fazlalıkları kesin. Hamura bir yerinden küçük bir kesik atın. Bir yumurtayı çırpın ve hamurun üstüne iyice sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin.

Püf Noktası:

Hamur yaparken su miktarını oldukça az kullanıyoruz. Hamuru iyice yoğurun. Buzdolabından çıkarttığınızda biraz daha yoğurun ve çok az unlanmış yüzeyde merdane ile açın. Çok rahat açıldığını göreceksiniz. Hamurun üstüne gerektiği kadar yumurta sürüyoruz. Her yerine sürdüğünüzden emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder