10 Şubat 2010

Patlıcan ve Patates Kebab


Malzemeler: (3-4 kişilik)
  • 400 gram kıyma
  • 1 büyük kemer patlıcan
  • 2 orta boy patates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • çeyrek bağ maydanoz
  • 1 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı veya sıvıyağ
  • 1 büyük domates
  • 3-4 diş iri sarımsak
  • karabiber, kırmızıbiber ve tuz

Yapılışı:

Patlıcanı yıkayıp, çizgi çizgi soyun ve çok ince olmayacak şekilde halka halka kesin. Patatesleri de soyup, yıkadıktan sonra halka şeklinde kesin. Teflon bir tencereye tencerenin tabanını kaplayacak şekilde yağ koyun. Patlıcanları ve patatesleri hafif kızartın. Kızaran patlıcanları ve patatesi soğuması için bir başka kaba alın. Buarada köftesini hazırlamaya başlayın. Kıymayı genişce ve biraz derin bir kaba alın. İçerisine ince doğranmış soğanları ve maydonuzu ekleyin. Zeytinyağını, bir avuç dolusu su ve baharatları ilave edip, iyice yoğurun. Patlıcan ve patateslerin yüzeyini kaplayacak şekilde, köfteler yapın. Yuvarlak küçük bir tepsiye, bir patlıcan bir köfte şeklinde yuvarlayarak dizin. Aynı işlemi patatesler için de yapın. Domatesin kabuğunu soyun ve halka halka kesip, yemeğin üzerine yerleştirin. Sarımsakları soyup, ikiye bölün ve tepsiye ekleyin. 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı dolusu salça ile salçalı su yapıp tepsiye dökün. 180 derece fırında sebzeler ve köfteler pişene kadar pişirin.

Püf Noktası:

Bu yemeği sadece patlıcan veya patates ile de yapabilirsiniz. Karışık yapıldığında bir yemekte iki değişik tat buluşmuş oluyor. Ben sebzeleri kızartarak yaptığımda daha çok seviyorum bu yemeği. Zaten ateşte iyice pişene kadar değil, hafif kızartıp, tabağa alıyoruz. Çok pişirirseniz özellikle patlıcanlar çok yumuşar. Şayet kızartmadan yapmak isterseniz, o zaman 1 su bardağı salçalı su ekleyip, tepsinin ağzını folyo ile kapatarak pişirmenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder