- 2 yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı süt
- yarım su bardağı sıvıyağ
- yarım çay bardağı limon suyu
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- suyunu sıktığınız limonların kabuğunun rendesi
Sos:
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı limon suyu
- 1 su bardağı su
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 yemek kaşığının ucu ile tereyağı veya margarin
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri derin bir kapta karıştırın. Üzerine süt, sıvıyağ, limon suyu ve limon kabuğu rendesini ekleyip, iyice karıştırın. Unu, kabartma tozu ve vanilya ile birlikte tel süzgeçten eleyip, diğer malzemelerle karıştırın. Hamuru yağlanmış kek kalıbına dökün ve 180 derecede pişirin.
Sosunu yaparken şeker ve buğday nişastasını iyice karıştırın. Daha sonra sırasıyla yumurta, limon suyu, limon kabuğu rendesini ve suyu ilave edin. Bu karışım koyulaşana kadar, karıştıra karıştıra pişirin. Sosu ocaktan alır almaz tereyağını ekleyin ve tereyağı eriyene kadar, karıştırmaya devam edin. Servis tabağına aldığınız kekin öncelikle alt kısmına sosu dökün. Sos biraz donunca ters çevirip, üst kısmına da yaptığınız sostan dökün.
Püf Noktası:
Hem kekin hem de sosun içine kattığınız limon suyunu, süzgeç ile iyice süzün. Limonları rendelerken, beyaz kabuğa çok yakın yerleri rendelemeyin. Aksi taktirde her iki durumda da, tanecikler kekinizi acıtabilir. Sos isteğe bağlıdır. Keki, sossuz şekilde de servis edebilirsiniz. Sos biraz artıyor. Kalan sosu, dondurma servisinde veya meyva salatasında da kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder