9 Şubat 2009

Bulgurlu Etli Dolma


Malzemeler (4 kişilik):
  • 150 gram orta yağlı kıyma
  • patlıcan ve biber kurusu (25 adet)
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı pilavlık bulgur yada köftelik bulgur
  • 2 orta boy soğan
  • 5 iri diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı nar ekşisi
  • yarım demet maydanoz
  • kuru nane, karabiber, kırmızıbiber, tuz

Yapılışı:

Tencereye su koyun. Su kaynadığında, patlıcan ve biber kurularını 2-3 dakika kaynar suda haşlayıp, bir tabağa alın. Başka bir yerde, eti derin bir kaba alın. Pirinci ve bulguru tel süzgeçte yıkayıp, etin olduğu kaseye dökün. Kuru soğanı ve sarımsakları soyup, iri iri diğer malzemelerin üstüne doğrayın. Domates ve biber salçasını, nar ekşisini ve zeytinyağını ilave edin. Maydonozları da doğrayıp, ekledikten sonra kuru nane, karabiber, kırmızıbiber ve tuzu koyup, iki avuç su ile tüm malzemeyi iyice yoğurun. Patlıcanları ve biberleri hazırladığınız malzeme ile doldurup, orta büyüklükte bir tencereye dizin. 1,5 su bardağı suyu, tencerenin kenarından dökün ve küçük ocakta pişirmeye başlayın. Yemeğin suyu kaynadığında ocağın altını kısın. 45-50 dakika kadar pişirin. Ara ara yemeğin suyunu kontrol edin. Bittikçe yemek pişene kadar, yarımşar bardak su ilave edin. Ben bu yemeği pişirirken, iki kere yarım bardak su ekledim. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.

Püf Noktası:

Dolmayı asla çok su ile pişirmeyin. Yemeğin suyu bittikçe eklerseniz, pirinçler tane tane, dolmanız ise çok daha lezzetli olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder