- yarım paket kalın fırın makarna (250 gr.)
- 300 gr. kıyma
- yarım demet maydanoz
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
- karabiber, tuz
Beşamel sos:
- 2 yumurta
- 3 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- yarım su bardağı hellim ya da kaşar peyniri
- biraz tuz
Yapılışı:
Makarnayı haşlayın. Yağlanmış küçük fırın tepsisine ya da küçük dikdörtgen borcama dökün. Başka bir yerde kıymayı teflon bir tavaya alın. Karıştıra karıştıra kavurun. Suyunu çekince zeytinyağını ilave edin ve ince doğranmış maydanozu da ilave edip, kavurmaya devam edin. Karabiber ve tuz ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun. Sonra ocaktan alın. Kıymayı makarnanın üzerine eşit şekilde yayın.
Başka bir yerde yumurta ve unu çırpıp, tencereye alın. Yavaş yavaş sütü ekleyin ve karıştıra karıştıra pişirin. Önce tereyağını en son olarakta peyniri ekleyip karıştırmaya devam edin. Tuz eklemeyi unutmayın. Kıvamı koyulaştığında, ocaktan alın. Bu sosu kıymanın üzerine yayın ve 180 C de beşamel sosu kızarana kadar pişirin.
Püf Noktası:
Hem makarnayı haşlarken, hem kıymayı kavururken hem de beşamel sosa tuz eklenecek. Çok tuzlu olur mu diye düşünmeyin. Öyle olmuyor. Tuzsuz bu yemeğin tadı olmaz.
Bu tarifi arkadaşım Zekiye bana verdi. 'Kıbrıs'ta fırında makarnayı bu şekilde yaparız biz', dedi. Ben çok beğendim. Eminim siz de çok beğeneceksiniz.
YanıtlaSilBengicigim goruntusu cok guzel olmus eminim lezzeti da oyle.Yalniz biz Kibris'da kasar yerine hellim kullaniyoruz.Kasarin yanina parantez icerisinde hellim eklersen daha guzel olur diye dusunuyorum
YanıtlaSilKesinlikle haklısın. Hemen düzeltiyorum. Teşekkürler:))
YanıtlaSil