24 Şubat 2009

Çatalbastı Tatlısı


Malzemeler:
  • 125 gr. tereyağı veya margarin
  • 2 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiği kadar un

Şerbeti:

  • 3 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

Yapılışı:

Bir tencereye su ve şekeri koyup, şerbeti pişirin ve ılımaya bırakın.

Yumurtaları çırpın. Üzerine şekeri ekleyip, mikserle bir kaç dakika çırpın. Tereyağını yakmadan bir tavada eritip, karışıma ekleyin. Hepsini güzelce karıştırın. Biraz un ve kabartma tozunu karıştırıp, tel süzgeç ile kabın içine eleyin ve yoğurun. Elinize hamur yapışmayacak şekilde ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un eklemeyi sürdürün. Hamurdan küçük parçalar koparıp, sanki köfte yapıyormuş gibi hamuru sıkın. Hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine çatalla bastırın. Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. 180 C de üstleri pembeleşinceye kadar pişirin. Piştikten sonra ılımasını bekleyin. Hem şerbet hem de tepside pişirdikleriniz ılıdığında, şerbeti dökün. Tatlınız şerbetini çektiğinde, servise hazır demektir.

Püf Noktası:

Şerbeti de dökebileceğiniz büyük ve derin bir fırın tepsisi seçin. Hamurdan aldığınız parçalar küçük olmalı. Kabartma tozunun etkisiyle hamurlarınızın kabaracağını göz önünde bulundurmalısınız. Hem tepside pişirdiklerinizin hem de şerbetin ılık olması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder